Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth

20 augustus 2017 @ 20:00 - 22:30

Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth

Simone Lamsma – viool

Tijdens dit slotconcert van de Muziekzomer presenteert het Nationaal Jeugd Orkest onder aanvoering van Mark Wigglesworth een gevarieerd programma met een bonte stoet aan meesterwerken. Het concert begint met twee delen uit de Romantische opera Tannhäuser van Wagner. Met een rebellerende kunstenaar als hoofdpersoon en liefde, zinnelijkheid en passie als thema’s zorgt dit negentiende-eeuwse operawerk voor een opwindend begin van de avond.

De Tsjechische Erich Korngold staat bekend als een van de grondleggers van de filmmuziek. Als kind gaf hij concerten door heel Europa, maar in de jaren dertig moest hij zoals veel joden uitwijken naar Amerika. In Hollywood brak hij door als filmcomponist, maar toen het gevaar in Europa geweken was legde hij zich weer toe op concertmuziek. Het eerste werk dat hij toen schreef was zijn Vioolconcert uit 1945, opgedragen aan Alma Mahler. Wij zijn er trots op dat topsolist Simone Lamsma dit virtuoze stuk met ons Nationaal Jeugd Orkest komt spelen.

Na al deze klankenpracht volgt het spectaculaire slotstuk van de avond: Petroesjka van de baanbrekende componist Igor Stravinsky, een ballet geschreven voor Sergej Diaghilevs’ Ballets Russes. Petroesjka – de Russische Jan Klaassen – is een onooglijke pop van zaagsel en stro, die evenwel kan liefhebben als geen ander. Zoals alle balletmuziek die Stravinsky componeerde, veroverde ook Petroesjka al snel de concertzalen. Met het bekende polytonale Petroesjka-akkoord als leidmotief van het hoofdpersonage, de snel wisselende ritmes van de ouverture en het spannende vierde bedrijf is dit werk van begin tot eind fascinerend.

Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding gegeven. Deze is gratis toegankelijk en begint om 19:15 uur.

Tijdens dit concert wordt gebruik gemaakt van de Wolfgang-app. Wolfgang is een smartphone-app voor klassieke muziek. Terwijl de musici spelen, vertelt Wolfgang wat je – precies op dat moment – hoort in de muziek. Met Wolfgang begrijp en beleef je klassieke muziek als nooit tevoren. Klik hier voor meer informatie.

Prijzen inclusief welkomst- en pauzedrankje en garderobe.

Foto Simone Lamsma: Otto van den Toorn
Foto Mark Wigglesworth: Sim Canetty-Clarke

Gegevens

Datum:
20 augustus 2017
Tijd:
20:00 - 22:30
Site:
http://www.muziekzomer.nl/muziekzomer/concert.vm?id=1332

Locatie

Theather Orpheus, Apeldoorn
Churchillplein 1
Apeldoorn, Gelderland 7314 BZ Nederland
+ Google Maps